24 Eylül 2016 Cumartesi

1.Bakliyat Şenliği

1.Bakliyat Şenliği Cemile Sultan Korusu İSTANBUL

    Bugün PAKDER' in, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortak gerçekleştirdiği '' BAKLİYAT İLE SAĞLIKLI BESLENME SAĞLIKLI HAYAT PROJESİ'' kapsamında düzenlenen 1.BAKLİYAT ŞENLİĞİ' ne davetliydim...



  Yazıyı konuyu ÇOK ÖNEMSEDİĞİM için oldukça uzuuun tuttum. Diyeceksiniz ki zaten KISA MI YAZIYORDUN Kİ? :))) Ama bu kez de paylaşacak ve aktaracak çok fazla önemli bilgiler edindim. Hadi başlayalım :))



  Proje, İstanbul KALKINMA Ajansı' nın 2015 yılı Yenilikçi İstanbul Mali destek programı tarafından desteklenmiş. Bakliyatların beslenme sağlık değerleri vurgulanarak, yeni ve farklı yemekler yaratılarak,bakliyatlara dair belgeseller ve kamu spotu hazırlanarak, bizlerde bakliyat ile ilgili yeniden FARKINDALIK yaratılması ve çok düşük olan EVLERDEKİ tüketimlerimizin arttırılması HEDEFLENMİŞ...





   Bazı ARKEOLAGLAR, bakliyat bitkisinin 20.000 yıldan fazla süredir yetiştirildiğini düşünüyorlarmış. 4.000 yıldan fazla bir süre önce inşa edilen MISIR PİRAMİTLERİNDE mercimek, bezelye ve nohut bulunduğunu belirtmişler. TAYLAND' daki mağaralarda ise 11.000 yıldan ESKİ BEZELYELER bulunmuş...




   İnsanlar tarafından fasulyeler, mercimekler, acı baklalar, bezelyeler ve yer fıstıklarını da içine alan 80' den FAZLA bakliyat cinsi tüketiliyormuş...




   Bakliyat, iyi bir LİF ve PROTEİN kaynağı, düşük GLİSEMİK indeksli bir gıda ve SAĞLIKLI. B vitaminleri, DEMİR, ÇİNKO ve BAKIR kaynağı...



 Bugün burada seminer sonrası, usta aşçıların ellerinden çıkan yemek, atıştırmalıklar ve tatlılardan bir ŞÖLEN sunulacak ve bu anlamda Şenliğe SPONSOR olan firmalar arasında MİGROS, Armada Foods, Başhan, Duru Bulgur, Yayla GURME, Dinçer, REİS gıda, KENTON, TAT ve Hünkar gibi firmalar da var, İYİ Kİ de VAR!!! 






   Bakliyat, hem ŞEKER HASTALARI hem de sağlıklı bireylerde kan şekerini düzenlemede önemli ölçüde bir role sahip. Aynı zamanda günlük beslenmenizde yer vermeniz halinde, yaşayabileceğiniz koroner KALP hastalıklarınızın da gelişimini engelleyebilir...




   Ve benim de birçok arkadaşım gibi VEJETARYEN BESLENENLER için, özellikle bakliyat ETİN yerine kullanabilecekleri, PROTEİN ve DEMİR deposu...




   Kilo yönetiminde de oldukça önemli bir gıda maddesi oluyor. Baktığınızda normal undan yapılmış gibi gözüken ve kalori anlamında sizi korkutabilecek olan bu kurabiye ve kekler, tamamen BAKLİYAT UNLARINDAN yapılmış...




  Mükemmel bir LİF KAYNAĞI, iyi bir protein kaynağı, YAĞSIZ, düşük sodyum içerikli, iyi bir demir kaynağı, B VİTAMİNİ deposu, potasyum kaynağı, düşük glisemik indeksli, GLÜTENSİZ ve KOLESTEROLSÜZ BAKLİYATLAR...







Ve sayısız TARİFLERE UYUMLULAR...



  Tüm bu tatlıların BAKLİYAT UNLARIYLA yapıldığını sanırım görmeseydim, yemeseydim ve tabi bilgilendirilmeseydim İNANMAZDIM :)))






  Tabi ki tatlıların, keklerin ve kurabiyelerin yanında YEMEKLER, PİDELER ve çeşitli SALATALARDA da kullanılmıştı...






  Son olarak birkaç güzel tarif de paylaşmak istiyorum sizlerle. Kim bilir belki bir kaçını uygularsınız...





 Tarifler hem çok besleyici hem de yapımı anlamında çok kolay...




  Veeee benim zaafımdan da gelsin TARİFLER :)))




    Cavit BULUT, Nazif YAZICI, Recep GÜNEY, Sebahattin GÜNEY ve Selami ACAR tarafından HAYAT verilmiş tam 53 tarif var...

 Paylaştıklarımın dışında peynirli mercimek çorbası, nohut püresi yatağında et kavurma, tavuklu kırmızı mercimek pane, mercimek köfte pane, yeşil mercimek yatağında ali nazik, karışık bakliyat unlu poğaça, fasulyeli kurabiye, nohutlu kurabiye, mercimekli supangle gibi MUHTEŞEM ve FARKLI tarifler de var...


 Tüm bu tarifleri KENTON' un ön pişirilmiş Nohut Unu, fasulye unu veya sarı mercimek unlarını kullanarak yapabilirsiniz...


 Bir sonraki yazı BEYAZ FIRIN ERENKÖY İSTANBUL olacak, o zamana değin,


                                                   Sevgiyle Kalın...












Yorum Gönder

Fikirlerinizi Lütfen Benimle Paylaşın

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Aramak istediğiniz kelimeyi yazın ve Enter'a basın :)